Wednesday, March 15, 2006

Herne nenässä

Kuten eräs neljävuotias tänään päiväkodissa totesi kun muut kertoivat hänen tönineen: Noilla muilla on vaan herne nenässä ja hermot riekaleina. Sellaista tänään.

Muutakin asiaa päiväkodista (yllätys, yllätys). Tänään oli paljon melua ja fiksuakin puhetta lintuinfluenssasta. Mietittiin, että miten helposti se oikeasti tarttuu lapsiin kun nuo pienet laittavat pihallakin kaiken suuhunsa. Onko oikeastaan mitään keinoa edes estää sitä? Kaikkea kun ei mitenkään voi huomata, tai jos huomaa niin ei ehdi enää puuttua.

Mietittiin myös porukalla sitä miten päiväkoteja pidetään oikeina tautipesäkkeinä. Totta sekin. Sitähän ne ovat, mutta mutta...Periaatteessa päiväkotien ei tarvitsisi olla sen suurempia tautipesäkkeitä kuin minkä tahansa koulun tai työpaikan, jossa on paljon väkeä. Päiväkodit ovat kuitenkin tällä hetkellä aivan eri tasolla. Koko ajan on joku pöpö pyörimässä. Mutta kuinkakohan moni vanhempi miettii sitä, että he itse voivat vaikuttaa tuohon varsin paljon? Tosiasia on se, että vanhemmat tuovat lapsensa aivan puolikuntoisina hoitoon ja usein myös silloin, vaikka olisivat itse jo aamulla todenneet, että lapsi on varmaankin kipeä. Onko silloin jokin ihme, että tauti aina vain tarttuu useampiin ja useampiin? Toisaalta taas ymmärrän täysin senkin, että töistä ei ole mukavaa olla poissa älyttömän paljon. Monesti on helpompi todeta, että lapsi vaikuttaa hieman sairaalta ja viedä se silti hoitoon ja odotella sitten soittoa mikäli lapsi sairastuu "oikein toden teolla". Näinhän se käytännössä sujuu. Mutta kyllä se silti saa pikkuisen harmittaa, että tuota tautipesäke asiaa pidetä päiväkodin vikana. Hö.

Taudeista puheen ollen, olen tänään itse ihmetellyt oloani ja miettinyt, että olenko saamassa tuon ikävän mahataudin, joka lapsissa tällä hetkellä kiertää. Vasta yksi aikuinen on sairastunut, mutta se toisaalta jo osoittaa, että kyseessä ei ole pelkkä lasten tauti. Katsotaan nyt millaiseksi olo kehkeytyy. Välillä on parempi olla, välillä vähän huonompi. Päiväunet auttoivat pääsemään yli ainakin pahimmasta olosta heti töistä tultua. Ehkä tämäkin tästä. Jaksan vaan ihmetellä, että mikäköhän tautipesäke minä oikein olen kun en ole ikinä terve. Sillekin hö.

0 Kommentit:

Post a Comment

<< Home